Ajankohtaista

Tiina Kemppainen suunnittelemassa LastenForssaa

IDEA hyvä,…

Ajatus lapsiystävällisestä Forssasta syntyi valtuustoseminaarissa 2006, jonka jälkeen silloisella sivistystoimialalla määriteltiin toimialan visioksi

Forssa – Suomen lapsiystävällisin kaupunki vuonna 2017

Vision tunnettavuus kasvoi pikku hiljaa ja sen kokonaisvaltainen sisällön määrittely ja arvioinnin mahdollistava toiminnallistaminen aloitettiin vuonna 2009.

…toteutukseen!

Vision toiminnallistaminen aloitettiin määrittelemällä ”lapsiystävällisyys”– ja ”lapsiystävällinen kaupunki” –käsitteet forssalaisittain. Määrittelyn materiaali koottiin kahdesta kuntalaisille suunnatusta internet-kyselystä (03/2010 ja 03/2011), asiakaspalautteista, luottamushenkilöiden ideoista ja linjauksista, lapsipalveluiden ammattilaisten näkemyksistä palvelujen hyvästä laadusta sekä arjen hyvistä käytänteistä. Laajan julkisen keskustelun ja kerätyn materiaalin pohjalta hahmottui forssalainen näkemys lapsiystävällisyydestä, lapsiystävällisen kaupungin tunnusmerkeistä ja niistä toimista, joilla toimialan vision mukainen tavoite saavutettaisiin. Syntyi LastenForssa –kokonaisuus.

LastenForssa – mitä se on?

LastenForssa –kokonaisuus muodostuu ytimestä, jossa tahdolla, asenteella, yhteistoiminnalla ja osaamisella luodaan pohja lapsipalveluille turvallisessa ja viihtyisässä elinympäristössä. Laadukkaille palveluille, joiden järjestämisen periaatteet on mietitty lasta ja lapsuutta kunnioittaen. Palveluille, joita järjestettäessä aikuisten vahvan ammatillisuuden taustalla on aitoa välittämistä ja arvon antamista lasten ja nuorten hyvinvoinnista (kuva 1).

Kasvatuslautakunta hyväksyi 11.8.2011 Lapsiystävällisyyspolitiikan, joka linjaa LastenForssa –kokonaisuuden toteuttamista:

Lapsiystävällisyyttä on ennen kaikkea sovittu tapa toimia lasten ja nuorten kanssa. Yhteisön jokainen aikuinen kantaa aikuisen vastuuta ja huolta lasten hyvinvoinnista. Erityisesti vastuuta ottavat Forssan kaupungin palveluksessa olevat, lasten parissa työtä tekevät ammattilaiset. He ovat sitoutuneet kasvatus- ja vapaa-aikatoimen toimintatapoihin, jotka on julkituotu palvelulupauksissa.

Työtä ohjaa aito innostuneisuus, korkea työmoraali, ammattitaito ja avoimuus sekä ehdoton tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus. Yhteistyö ja työnjako huoltajien/vanhempien, viranomaisten ja eri lasten kanssa toimivien tahojen kanssa on tavoitteellista, suunnitelmallista ja ennaltaehkäisyä painottavaa.

LastenForssa –kokonaisuudessa toiminnalliset, arvioitavissa olevat tavoitteet kohdistuvat Palvelulupauksiin (kuva 2) ja niiden konkretisointeihin. Itse palvelulupaukset määriteltiin vuorovaikutuksellisessa työskentelyssä, jonka ytimenä oli vuosina 2010-2011 toteutettu Sivistys- ja tulevaisuustoimialan ensimmäinen Esimiesvalmennus.

Palvelulupausten määrittelyn jälkeen sivistys- ja tukevaisuustoimialan toimijat työskentelivät moniammatillisissa ryhmissä pohtien yleisellä tasolla niiden toiminnallistamista (kuva 3).
Varsinaiset Palvelulupausten konkretisoinnit tehtiin varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, nuoriso- ja liikuntatoimen, Wahren-Keskuksen sekä työllisyyspalveluiden palvelualueilla ja yksiköissä sopien niistä teoista ja toimintatavoista, joiden toteuduttua palvelulupaukset todentuvat toimialalla järjestettävin palvelujen arjessa (kuva 4).

Forssan kaupunkistrategian ”Forssa – koko elämän väärtti” (kv 14.4.2014) valmistuttua, LastenForssasta muodostui kaupunkiohjelma, jonka kotipesä oli Sivistys- ja tulevaisuustoimialalla, mutta joka määrittää tarkoituksenmukaisilta osin myös kaupunkikonsernin muiden organisaatioiden toimintaa ja palveluja.

Ei mutua, vaan avointa ja arvioitua

LastenForssa –kokonaisuutta määriteltäessä pidettiin tärkeänä, että konsepti mahdollistaa arvioinnin. Lapsiystävällisyyden toteutumisen kriteereiksi ja siten arvioinnin pohjaksi muodostuivat Palvelulupaukset konkretisointeineen.

”Forssa – Suomen lapsiystävällinen kaupunki vuonna 2017” -vision arviointi sovittiin LastenForssa –kokonaisuutta määriteltäessä tapahtuvan monitahoarviointina keväällä 2017. Lasten arvioinnit toteutettiin em. sopimuksen mukaisesti helmi-maaliskuun vaihteessa 2017. Arvioinnit toteutettiin varhaiskasvatuspalvelujen piirissä olevien 3-5 –vuotiaiden lasten ja esioppilaiden haastatteluina sekä perusopetuksen oppilaiden koulupäivän aikana tehtyinä sähköisinä kyselyinä.

Lasten arviointimateriaaliin liitettiin palvelulupausarvioinnin ohella myös FSHKY:n perhepalveluiden toteuttama Lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laadintaan liittyvä lasten osallistaminen, varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelmatyöhön liittyvä lasten osallistaminen sekä perusopetuksen Pedagogiseen suunnitelmaan liittyvä materiaalin kerääminen. Arviointi toimi myös Unicefin Lapsiystävällinen kunta –mallin lasten alkukartoituksena.

Aikuiset arvioivat Lasten Forssan ja palvelulupausten todentumista toukokuun alussa 2017 toteutettavassa sähköisessä kyselyssä.

Arviointien tulokset julkistetaan 18.5.2017 valtuustoseminaarissa, johon osallistuvat sekä nykyiset että tulevalle kaudelle valitut valtuutetut. Arviointien tulokset tulevat täydentämään tarkoituksenmukaisilta osin Unicefin Lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen saamiseen tähtäävän toimintasuunnitelman sisältöä kesäkuussa 2017.

LastenForssa –kokonaisuus ja lapsiystävällinen kaupunki forssalaisittain on ajattelua ja tekoja. Ja teot vaativat toteutuakseen otollisen toimintakulttuurin. Toimintakulttuurin, jossa organisaatiorakenteet, johtamistoiminta, toimijoiden vuorovaikutus ja kehittämistoiminnan painoalueet luovat edellytyksiä kaikkien toimijoiden työskennellä lapsiystävällisyyttä edistäen.

Lapsiystävällisyys Ohjelman laaditaan osana Sivistys- ja tulevaisuustoimialan toimintajärjestelmän rakentamista vuoden 2017 jälkimmäisellä puoliskolla. Ohjelman tarkoitus on tukea lapsiystävällisen toimintakulttuurin toteutumista ja kehittämistä Forssan kaupungissa.

Ohjelma tulee sisältämään palvelupolkujen (vrt. prosessit) ja niihin liittyvien toimintaohjeiden ohella muun muassa jatkuvasti täydentyvät kuvaukset hyvistä lasten osallistamiskäytänteistä, arviointitoiminnan kuvaukset sekä Lapsiystävällisen Forssan toimintasuunnitelman (vrt. Unicef).

Omaa, mutta osa isompaa

LastenForssa –kokonaisuus ja Lapsiystävällinen kunta –malli linkittyy tiiviisti Kanta-Hämeen LAPE-työhön: Forssan tie ja työ lapsiystävälliseksi kunnaksi toimii yhtenä pilarina ja sparrauskohteena maakunnallista lapsiystävällisen kunnan mallia rakennettaessa.
Forssan kaupunki on hakenut Unicefin Lapsiystävällinen kunta –statusta, jonka saamiseksi laadittu toimintasuunnitelma jatkaa LastenForssa –polkua vuodesta 2017 eteenpäin.

Ollaan parhaita – vai mitä ollaan?

LastenForssa on tapa ajatella ja tahtoa. Tahtoa tehdä arjessa asioita lapsia varten. Tahtoa olla lapsille turvallinen aikuinen.
LastenForssa on matka, jolla ei ole loppua. Jossa lukuisat eri toimijoiden polut kohti lapsiystävällistä kaupunkia risteilevät ja lomittuvat. Jossa kaikki polut tekemisineen ovat tärkeitä, aivan kuin jokainen lapsi on tärkeä.

Se ollaanko kaikkein lapsiystävällisin, ei itse asiassa ole tärkeää, sillä arvoilla ei voi kilpailla. Se on merkityksellistä, että on asetettu tavoite ja on kuljettu ja kuljetaan tulevaisuudessakin määrätietoisesti sitä kohti. Kohti entistäkin lapsiystävällisempää Forssaa.