Pientä jännitystä oli ilmassa, kun ensimmäistä kertaa kokoontuivat Heikalle menevät koululaiset yhteiseen pajapalaveriin. Meidän ryhmämme oli Heikka 1. Tällä kertaa ryhmät on jaettu tulevien koulujen mukaan ja pajojen suunnittelupalavereita oli kaksi ennen itse pajaviikkoa (15.-23.3.). Tutustumisleikkien jälkeen aloitimme pajaviikon ohjelman suunnittelun; eli sen mitä haluamme tehdä ja mistä haluamme lisätietoa. Paljon tuli ideoita laidasta laitaan, kuten tietoa ihmisestä, käydä luistelemassa ja Vesihelmessä, käydä lumikasassa ja hyppiä kuralätäköissä. Kaikista ideoista mietittiin mihin ne voivat liittyä ja miten ne voivat liittyä toisiinsa. Kuitenkin yksi tärkein juttu lapsilla oli, että koko viikon aikana tehdään yksi elokuva ja sen ensi-ilta on pajaviikon viimeisenä perjantaina. Silloin katsotaan leffaa ja herkutellaan.

Kun kaikki ideat oli yhdistetty isompien aiheotsikoiden alle, niin kahdeksi isoimmaksi aihealueeksi nousivat vesi ja ihminen. Sitten mietittiin yhdessä tarkemmin miten näitä aihealueita voisi tarkemmin tutkia ja mitä vierailupaikkoja voisi olla. Lopuksi pidettiin äänestys ja pajaviikon tutkimuskohteeksi nousi VESI ja sen olomuodot. Tärkeää lapsista oli, että käydään tutustumassa eri paikoissa ja saimme pajaviikolla ihanan ystävälliset vastaanotot jäähallilla sekä Vesihelmessä.

Toisella suunnittelukerralla tutustuttiin itse veteen. Miltä se maistuu? Miltä se tuntuu? Tuoksuu? Näyttää? Kuulostaa? Lisäksi haettiin lunta sisälle ja jätettiin se odottamaan itse pajaviikkoa. Päästiin jo tutkimuksissakin alkuun. Lisäksi lapset miettivät mihin kaikkeen vesi liittyy ja mistä kaikesta he haluavat lisätietoa. Lapset oivaltavat hienosti ja osaavat esittää hyviä kysymyksiä; kuten mistä vesi tulee hanaan? Mistä vettä syntyy? Mihin se menee? Miten vesi puhdistuu? Kaikkeen näihin päätimme löytää vastauksen. Lisäksi esille nousivat retkipaikat. Näistä tiedoista meille muodostui ”pajakalenteri” mikä eli projektimme edessä. Uusia kysymyksiä nousi aina koko projektin ajan ja niihin yhdessä tutkimalla, päättelemällä sekä keskustelemalla etsittiin vastauksia.

Ensimmäinen pajapäivä alkoi kotaretkellä. Aurinkoinen pakkaskeli auttoi meitä tekemään monia huomioita vedestä ja sen olomuodoista jo matkalla kodalle. Vesi-ilmiöitä oli monenlaisia; kuten mistä Loimi-jokeen tulee vesi, mihin se menee, Loimijoen padon lähellä olevat oudonnäköiset jäät sekä vedenpinnalta heijastuva aurinko, lumipallojen kelluminen ja veden virtaus. Myös elokuvan kuvaus aloitettiin heti ja ipadit olivatkin ahkerassa käytössä lapsilla aina, kun he huomasivat veteen liittyviä asioita ympäristössä. Kodalla lapset miettivät miten vettä voidaan tutkia. Ensin piti keksi mistä saadaan vettä. Osa ehdotti omia juomapullojaan, kunnes lapset keksivät, että voimme sulattaa lunta. Yhteistyöllä pata täyteen lunta ja se tulille. Pian lumi alkoi sulaa ja seurattiin tarkasti lumen ja veden muotojen muuttumista. Lopulta vesi kiehui ja saimme huomata veden höyrystymisen. Pääsimme tästä päättelemään veden kiertokulkua maapallolla. Lisäksi löytyi kodalta jääpuikkoja ja monta ihmeellistä asiaa. Retken jälkeen tehtiin vielä jäätaidetta; vettä, vesiväriä ja koristeita. Ne vietiin ulos pakkaseen kovettumaan ja loppuviikolla ulos kaikkien ihasteltaviksi.

Perjantaina, eli toisena pajapäivänä, suunnattiin jäähallille. Siellä todettiin jää liukkaaksi, läpinäkyväksi, vaaleaksi, vähän muhkuraiseksi sekä kylmäksi. Luistelu on lapsista hauskaa veteen liittyvä asia. Liittyi siihen myös jano ja hiki. Seuraavina päivinä tutkittiin erilaisien kokeiden avulla veden mm. veden pintajännitystä, veden kiertoa, sateen tekemistä, haihtumista erimallisista astioista, veden määrän arviointia erimallisissa purkeissa, nesteiden eri painoja, kellumista, uppoamista sekä tehtiin ”taikatemppu”. Monia asioita tutkittiin aina arjessa, kun asioita tuli ilmi. Kuten, kun lapsi puhalsi ikkunaan ja se höyrystyi. Mietittiin mistä se ilmiö johtui. Paljon lapset miettivät mihin kaikkea vettä tarvitaan ja ettei kaikissa maissa ole samalla tavalla asiat kuin meillä. Moni oli käynyt ulkomailla missä piti juoda pullovettä. Oli myös tietoa ettei kaikilla ollut pudasta vettä ollenkaan. Sattuihan meidän pajaviikolle sopivasti vielä Kansainvälinen vesipäivä (22.3.).

Tiistaina lähdimme Vesihelmeen, tällä kertaa ilman uimavaatteita. Lapset olivat jo valmiiksi miettineet monia kysymyksiä ja paljon tuli vielä paikan päällä lisää. Pääsimmekin tutustumaan Vesihelmen moneen eri paikkaan ja saimme paljon tietoa, kuten mikä on vesiliukumäen pituus, miten aallot syntyvät, kuinka paljon vettä haihtuu, mitä tapahtuu jos vauva pissaa altaaseen. Kysymyksiä oli paljon ja ihanasti Totti Munck niihin vastaili. Hienointa lapsista oli päästä kävelemään kellariin, altaiden alle kastumatta. Lisäksi sieltä löytyi jännittävä ”sala”-allas ja monenlaisia puhaltimia, putkia ja suodattimia. Retken jälkeen vielä piirrettiin ja kerrottiin siitä kaikesta mitä oli mieleen jäänyt.

Vesihelmireissusta innostuneena rakensimmekin oman hiekkasuodattimen. Meillä oli ensimmäisenä päivänä sulatettu likainen lumi, minne laitoimme vielä lisää roskia ja multaa. Hiekkasuodatin rakennettiin ja saimme pudasta vettä aikaiseksi. Hyvin lapset olivat viikon aikana oppineet ja he tiesivät että kyseistä vettä ei voi juoda ilman otsonointia sekä aktiivihiilen käyttöä. Kirkkaassakin vedessä voi olla niitä näkymättömiä pöpöjä. Kyllä lapset ovat hienoja oivaltamaan ja oppimaan. Lapset kyllä imevät kaiken tiedon itseensä.

Viikon aikana teimme vesiaiheisia satukuvia. Kuvat otettiin vihreää taustaa hyödyntäen ja lapsen kuva liitettiin hänen haluamaansa vesiaiheiseen kuvaan. Kuvissa lapset esim. ratsastivat delfiineillä, roikkuivat helikopterissa veden päällä, olivat vesiputouksessa tai silittivät merihirviötä. Näihin lapset vielä kertoivat sadun ja ne askarreltiin upeiksi tauluiksi.

Lelupäivä oli myös toivelistalla ja sehän toteutettiin. Sovittiin, että leluksi saa ottaa sellaisen lelun minkä voi kastaa. Yhtenä päivänä lelut polskuttelivat altaissa Eskarin huoneen lattialla. Vähän vettä vaatteillekin roiskui, mutta kuivat vaatteet löytyivät repusta. Samalla syntyi ihmetyksen aihetta miten isoin lelu kellui ja kaikista pienin lelu upposi alas. Koko viikon lapset ahkerasti kuvasivat aineistoa elokuvaan.

Viimeisen pajapäivän kunniaksi mietittiin myös herkkua mitä voisi valmistaa. Mehujäät laitettiinkin jo alkuviikolla pakkaseen odottamaan elokuvan ensi-iltaa. Elokuva sai suuret kunnianosoitukset ja lapset olivat selvästi ylpeitä projektinsa tuotoksesta. Viikon aikana käytiin paljon keskusteluja ja arviointia. Projekti meni eteenpäin lasten ajatusten mukaan. Viimeiseksi vielä lapset saivat tehdä arvioinnin omasta pajaviikostaan. Kaikki olivat sitä mieltä, että oli ollut kivaa ja oli opittu paljon uusia asioita. Paljon uusia kavereita oli myös saatu. Tarkemmin pajasta löytyy Päiväkoti Axel Wagrenin Pedanet sivuilta.

Lasten Forssa Facebookissa

Tiesitkö, että kirjastosta voi lainata myös roolipelikirjoja? Nyt hyllyssä esimerkiksi tällaisia. #dnd5e #starfinder #myrskynsankarit ... Katso lisääVähemmän

23.07.2019

Vielä ehditte osallistua!

Vielä ehditte osallistua! ... Katso lisääVähemmän

23.07.2019

Aurinkoinen kesäpäivä ja hyvä kirja tekevät lomapäivästä leppoisan. Mikä on teidän suosikkikirjanne riiippukeinuun? Arvomme kaikkien kommentoijien kesken viisi kirjapalkintoa 31.7.

Aurinkoinen kesäpäivä ja hyvä kirja tekevät lomapäivästä leppoisan. Mikä on teidän suosikkikirjanne riiippukeinuun? Arvomme kaikkien kommentoijien kesken viisi kirjapalkintoa 31.7. ... Katso lisääVähemmän

22.07.2019

 

Comment on Facebook

Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat olleet suosiossa viime aikoina. 😊

Ella-kirja tällä hetkellä, sekä lasten tietosanakirja. ☀️👍

Meillä lempparikirja on tällä hetkellä ainakin 30 vuotta vanha Vaari-kirja. Veljeni on sitä aikoinaan lukenut, sitten minä ja nyt se on lapsellani käytössä. Ja se on luettu jo ainakin 20 kertaa... 😅

Pojat tykkää eniten Vaahteramäen Eemelistä ja Mauri Kunnaksen kirjoista. 📖

Tällä hetkellä tutustaan Suomen luontoon ja kaikkeen mikä siihen liittyy🐏🐷🐦🐍🌲

"Hipsuvarvas autiolla saarella" ja "Kattokassinen" siinä on kova pari 👍

Herra hakkarainen👍😊❤

Mintu kirjat

Neropatit

+ View more comments

Kuinka olisi kesäretki liikennepuistoon?
Lapsiperheiden suosimassa kesäkohteessa, Forssan liikennepuistossa, punaiset polkuautot kulkevat kevyesti pieniä asvalttiteitä. Polkuautot ovat tukevia ja niissä on säädettävät istuimet lapsen pituuden mukaan. Liikennepuisto on kuin pieni kaupunki; suojatiet, ajoratamerkinnät, liikennemerkit ja jopa liikennevalot. Liikennepuisto on tarkoitettu alakouluikäisille ja sitä nuoremmille. Vanhemmille on penkkejä kesäpäivästä nauttimiseen ja mukaan voi ottaa vaikka eväät. Paikalla olevat liikennepuiston valvojat ohjeistavat liikennesäännöissä ja huolehtivat myös niiden noudattamisesta. Elokuussa piknik -tapahtuma 25.8. 
klo 10-14. Vapaa pääsy
Osoite: Eteläinen Puistokatu, Forssa (sijainti risteyksessä Lidl-myymälää vastapäätä)
Avoinna: kesäkuukausina ma, ke, pe klo 10-16 sekä ti, to klo 10-19. Säävaraus.

Kuinka olisi kesäretki liikennepuistoon?
Lapsiperheiden suosimassa kesäkohteessa, Forssan liikennepuistossa, punaiset polkuautot kulkevat kevyesti pieniä asvalttiteitä. Polkuautot ovat tukevia ja niissä on säädettävät istuimet lapsen pituuden mukaan. Liikennepuisto on kuin pieni kaupunki; suojatiet, ajoratamerkinnät, liikennemerkit ja jopa liikennevalot. Liikennepuisto on tarkoitettu alakouluikäisille ja sitä nuoremmille. Vanhemmille on penkkejä kesäpäivästä nauttimiseen ja mukaan voi ottaa vaikka eväät. Paikalla olevat liikennepuiston valvojat ohjeistavat liikennesäännöissä ja huolehtivat myös niiden noudattamisesta. Elokuussa piknik -tapahtuma 25.8.
klo 10-14. Vapaa pääsy
Osoite: Eteläinen Puistokatu, Forssa (sijainti risteyksessä Lidl-myymälää vastapäätä)
Avoinna: kesäkuukausina ma, ke, pe klo 10-16 sekä ti, to klo 10-19. Säävaraus.
... Katso lisääVähemmän

18.07.2019

Sateinen päivä... Mitäpä jos tulisit kirjastoon, vaikka lueskelemaan lehtiä? Avaamme klo 11. ... Katso lisääVähemmän

16.07.2019

Lauantaiksi tai sunnuntaiksi oma Amazing Race 
Lapset voi pitää kiireisinä muutaman tunnin järjestämällä aarteen etsinnän. Ajatuksena on antaa joukko vihjeitä, joita lasten tulee seurata löytääkseen lopussa häämöttävän palkinnon. Voit joko piirtää tai kirjoittaa lapulle, missä seuraava vihje on. Aarteenetsinnästä voi tehdä juuri niin helpon tai vaikean kuin haluat. Suurta seikkailua kohti!

Lauantaiksi tai sunnuntaiksi oma "Amazing Race"
Lapset voi pitää kiireisinä muutaman tunnin järjestämällä aarteen etsinnän. Ajatuksena on antaa joukko vihjeitä, joita lasten tulee seurata löytääkseen lopussa häämöttävän palkinnon. Voit joko piirtää tai kirjoittaa lapulle, missä seuraava vihje on. Aarteenetsinnästä voi tehdä juuri niin helpon tai vaikean kuin haluat. Suurta seikkailua kohti!
... Katso lisääVähemmän

12.07.2019

Tänään klo 17-20 Kehräämön ehtootori: latinomusaa lapsille ja aikuisille, pop-up-ruokatori ja kirppari. Tule mukaan! ... Katso lisääVähemmän

11.07.2019

Vielä ehdit pulahtaa Vesihelmeen ennen vuosihuoltoa. 
Vesihelmessä uivat niin perheen pienimmät, kuin isommatkin lapset. Lasten suosikkeja ovat ehdottomasti hyppytorni, liukumäki, aallot ja porealtaat. Pienemmille
lapsille on oma kahluuallas omalla liukumäellä ja terapia-altaan lämmössä on mukava opetella uinnin alkeita vanhempien kanssa. Henkilökunnalta voi tiedustella kellukkeita ja muita apuvälineitä uimataidon kehittämiseen.
Allasalueella on myös kuntouintiallas ja kylmäallas. Kesäaikaan katolla on terassi auringonottoon. Aikuisille on käytössä sisäänpääsymaksun hinnalla myös kaksi kuntosalia. Vesihelmessä käynnin kruunaa kahvilan suolaiset ja makeat herkut. Vesihelmessä ei ole aikarajoitusta.  
Suljettu vuosihuollon aikana: 13.7-11.8.2019

Vielä ehdit pulahtaa Vesihelmeen ennen vuosihuoltoa.
Vesihelmessä uivat niin perheen pienimmät, kuin isommatkin lapset. Lasten suosikkeja ovat ehdottomasti hyppytorni, liukumäki, aallot ja porealtaat. Pienemmille
lapsille on oma kahluuallas omalla liukumäellä ja terapia-altaan lämmössä on mukava opetella uinnin alkeita vanhempien kanssa. Henkilökunnalta voi tiedustella kellukkeita ja muita apuvälineitä uimataidon kehittämiseen.
Allasalueella on myös kuntouintiallas ja kylmäallas. Kesäaikaan katolla on terassi auringonottoon. Aikuisille on käytössä sisäänpääsymaksun hinnalla myös kaksi kuntosalia. Vesihelmessä käynnin kruunaa kahvilan suolaiset ja makeat herkut. Vesihelmessä ei ole aikarajoitusta.
Suljettu vuosihuollon aikana: 13.7-11.8.2019
... Katso lisääVähemmän

10.07.2019

Forssan luontomuseo järjestää leiripäivän. Lähde mukaan!

Forssan luontomuseo järjestää leiripäivän. Lähde mukaan! ... Katso lisääVähemmän

05.07.2019

Video image

Kuunelkaa mitä isolla joukolla saadaan aikaan.
Aivan mahtava tunnelma!Seutukunta on Kaikki Laulaa -lasten kuorokerhon Laululaukat-konserttiin sävelletty kappale. Sävellys: Mariina Niittymäki Sanoitus: Mariina Niittymäki Sanoitu...
... Katso lisääVähemmän

03.07.2019

 

Comment on Facebook

Lataa lisää