Ajankohtaista

Aloitimme pajan erilaisilla tutustumisleikeillä sekä liikkuen että leikkien. Tavoitteena pajassa oli tutustua tuleviin luokkakavereihin. Sitten lapset miettivät, mitkä asiat heitä kiinnostavat. Yleiseksi kiinnostuksen aiheeksi tuli avaruus. Siinä kiinnosti erityisesti musta aukko, planeetat ja tähdet. Lapset suunnittelivat seuraavaksi, mitä avaruuteen liittyvää he haluavat tehdä. Lapset halusivat mm. askarrella avaruuteen liittyviä asioita, piirtää avaruudesta, katsoa kaukoputkella, naamioitua ja leikkiä avaruusolioita. Hankimme tietoa avaruudesta tableteilta ja kirjastosta. Saimme myös vierailijoita Forssan tähtitieteen yhdistys Uranuksesta, jotka vastasivat lasten tekemiin kysymyksiin ja näyttivät kuvia mm. planeetoista, mustasta aukosta ja tähdistä. Heillä oli mukanaan tähtikiikarit, lasit ja aurinkokiikarit, joilla voi tutkia tähtiä ja aurinkoa. Lapset saivat kokeilla kiikareita ja tunnustella myös 70 vuotta vanhoja Siperiasta löytyneitä meteoriitteja. Vierailu oli erittäin antoisa.

Pajaviikko kului lasten suunnitellessa ja toteuttaessa avaruusteemaa. Parityönä tai pienryhmissä lapset askartelivat haluamansa avaruuteen liittyvät työt. Syntyi mustia aukkoja, raketteja ja kuu.  Lisäksi lapset maalasivat eri tekniikoilla avaruutta ja trikkikuvia syntyi myös. Lasten pajaviikon töistä syntyi video Meidän avaruus, johon lapset tekivät myös äänimaisemat, mielikuvan minkälaiselta heidän mielestään kuulostaa avaruudessa. Pajaviikolla lapset saivat paljon tietoa avaruudesta, luimme avaruuskirjoja, leikimme avaruuteen liittyviä liikuntaleikkejä mm. Musta aukko-hippaa, tanssimme avaruusmusiikin tahdissa…

Pajaviikkomme huipentui avaruusolionaamiaisiin, joita vietimme nyyttikestien merkeissä. Naamiaiset alkoivat rohkeutta vaativalla tavalla, lapset pääsivät vain mustan aukon kautta juhlatilaan, jossa oli lasten viikon aikaansaannokset seinillä ja roikkumassa. Naamiaisissa oli paikalla monenlaisia olioita ja hauskaa oli. Katsoimme lasten videon ja herkuttelimme. Oli hieno viikko.