Kolumnit

Vanhemmista saattaa välillä tuntua, etteivät he ymmärrä lastensa mediamaailmaa eivätkä osaa opastaa heitä median käytössä. Vanhemman ei tarvitse itse olla mediataituri tai digivelho opastaakseen lasta ja nuorta elämään tämän päivän maailmassa. Myönteinen kiinnostus, läsnäolo ja tuki ovat avainasemassa lapsen digitaalisten oikeuksien toteutumisessa ja mediataitojen vahvistamisessa.

Netti, kännykkä, elokuvat, digitaaliset pelit, mainokset, televisiot, valokuvat ja kännykät ovat kaikki mediaa ja osa lapsen ja nuoren elämänpiiriä ja keskeisiä kasvuympäristöjä. Kotien mediakasvatus on tärkeässä roolissa lapsen ja nuoren monipuolisten mediataitojen, hyvinvoivan mediasuhteen ja tasapainoisen media-arjen kehittymisessä.

Lapsi tarvitsee mediankäytössään opastusta ja tukea, mutta myös paljon kuuntelua, läsnäoloa ja yhdessä tekemistä, jotta hän oppii käyttämään mediaa vastuullisesti, tietoisesti ja kunnioittavasti. Vanhemmat antavat omalla mediankäytöllään ja näkemyksillään lapsille esimerkkejä ja käyttäytymismalleja.

Se, miten lapsi mediaa käyttää, muodostuu paljolti kodin ja vertaisten esimerkin perusteella. Tärkeitä ovat myös vanhempien asettamat rajoitukset ja yhdessä lasten ja nuorten kanssa pohditut säännöt. Perheen mediankäyttöä pohtimalla voi oivaltaa, miten oma tai perheenjäsenten mediankäyttö voi vaikuttaa lapseen. Vanhemmat ovat lapsen tärkeimpiä mediakasvattajia.

MLL:n Vanhempainnetti tarjoaa tietoa ja tukea vanhemmille ja perheille myös mediaan liittyvissä kysymyksissä sekä vinkkejä kotien mediakasvatukseen. www.mll.fi/vanhemmille/